perjantai 10. kesäkuuta 2016

Köökkipäivä

Hauska yksityiskohta: luulin pienenä, että köökki ihan spesifisti tarkoittaa navetan jonkinlaista keittiötä. Mammalla (äidinäidillä) oli maitokarjaa vielä 90-luvun alussa, ja häärin jonkin verran siellä apuna (jaloissa). Se oli vanha parsinavetta, ehkä noin kymmenelle lehmälle tarkoitettu. Eniveis, ensin tultiin köökkiin, jossa oli vesiallas, lämminvesivaraaja, maitosäiliö ja lehmien ruoka (ei rehu). Ruokasangot laitettiin riviin lattialle ja mamma ohjeisti, mitä jauhoja ja jauheita mihinkin sankoon laitettiin ja kuinka paljon. Tunsin tekeväni tärkeää työtä (4-5-vuotiaana), kun sain laittaa lehmien ruuat. 

Mutta siis myöhemmin ymmärsin, että köökki=kyökki=keittiö. Ja tänään väsäsin raparperipiirakkaa ja paimenen piiraan. 

Mamman marjapiiras 

150g voita (sulatettuna)
1 dl sokeria  
1 muna 
1 1/2 dl vehnäjauhoja 
1 1/2 dl grahamjauhoja 
1 tl leivinjauhetta 

Täyte:
2 dl kermaviiliä/rahkaa 
1/2 dl sokeria 
1 muna 
1 tl vaniljasokeria 
marjoja (tai raparperia) 

Sekoita taikinan ainekset keskenään ja levitä piirakkavuuan pohjalle. Kaada päälle marjat (mieluusti vähän sais pohjakin pilkistää niiden välistä) ja kaada päälle täyte. Kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia uunin keskitasolla. 

Sattui olemaan raparperia niin laitoin sitä. Koska en pehmittänyt raparperin paloja hellalla vedessä ja sokerissa yhtään, ne olivat vielä rapsakoita kun otin piirakan uunista. Maistuvat kivan raikkaalta, ja kermaviili pehmentää sitä happoisuutta. Tämä ohje on äiteeltä, ainakin 80-luvulta asti. 




Paimenen piiraan tein tällä ohjeella, vihanneksia varioin omien mieltymysten mukaan. Tänään Viitapiru ilmaisi, ettei tää ruoka ole sen suosikkeja (yhy). Noh, kokki päättää (sorry, mate). 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti